Egy hely, ahova jó megérkezni.

Te hogyan kezded a napodat? Van olyan tényező, ami hatással van a napod további részére? Ami örömtelibbé teszi, esetleg úgy érzed feltölt energiával?


Kép forrása 

Felnőttként elég gyorsan és pontosan meg tudjuk válaszolni a fenti kérdéseket. A hosszas nyújtózkodás, az elmaradhatatlan tejeskávé, a családdal eltöltött közös villásreggeli, a hajnali testmozgás mind olyan tényezők, melyek hatására sokunknak mosolygósan indul a napja. Korántsem szeretnénk idealistának tűnni, mégis hisszük, hogy tudatos tervezéssel a rohanós hétköznapokba is belecsempészhetjük azokat az elemeket, amiktől jobban érezzük magunkat. Feltéve, ha ezt elérendő célként fogalmazzuk meg, és ennek érdekében még áldozatot is képesek vagyunk hozni.

Egy gyermekre is igaz, hogy az alvás, az ébredés, és a reggeli készülődés hangulata rányomhatja a bélyegét a napjára. Egy intézmény bármennyire is igyekszik, nem tudja befolyásolni az otthon eltöltött idő minőségét, a pihentető alvás mennyiségét, vagy pótolni a reggel nyugodt pillanatait. Hiba lenne viszont azt gondolni, hogy emiatt kár bármilyen erőfeszítéseket tennie.

Spektrum reggelek

A Spektrum reggelek elsődleges célja, hogy a gyermek ténylegesen megérkezzen hozzánk, testileg és lelkileg is jelen legyen. Ráhangolódjon a közös és az önálló munkára, átgondolja az aznap esedékes feladatait, és tisztában legyen vele, hogy mivel szeretne, mivel lehet és mivel kötelező aznap foglalkoznia. Tudja, hogy hol és hova tart éppen egy adott témában. Megossza a társaival a nyomasztó vagy éppen mulatságos gondolatait. Felkészüljön. Az egymásra és a tanulásra hangolódás egy részét a pedagógus irányítja, a másik részét a gyermekre bízzuk, és biztosítjuk számára az ehhez szükséges időt.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy legyen idő nagy lélegzetet venni és jó legyen hozzánk megérkezni. Aki ehhez szeretné meginni a második kakaóját, annak ezt lehetővé tesszük. Aki inkább végigolvasna még egy fejezetet a kedvenc regényéből, vagy alkotna gyorsan valamit a kedvenc grafit ceruzájával, ő is talál helyet magának. A tér és a napirendünk lehetővé teszi, hogy az élményeit mesélő, reggelente csak fecsegő gyermek ugyanúgy rátaláljon az iskolás-önmagára, mint az, aki a beszélgetés helyett inkább csak nézne ki az ablakon ebben a reggeli, 8:30-ig tartó időszakban.

Kép forrása  

Figyelembe vesszük a szülők változó munkarendjét, a Spektrum kapuja ezért reggel 7 órától nyitva áll. Azonban a tanítást, a pedagógusok által irányított közös munkát 9 óra előtt nem kezdjük el.

Nemzetközi kutatások igazolják és a magyar Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének alváskutatója is azt az álláspontot képviseli, hogy a gyermekek többsége reggel 8 órakor még nincs tanulásra-fogékony állapotban. Külföldi felmérések és a személyes tapasztalataink is azt mutatják, a gyermekek teljesítménye 10-12 óra között éri el a maximumát, ezért a Spektrumban később kezdjük az irányított foglalkozásokat.

Tudtad, hogy egyetlen jogszabály sem kötelezi az iskolákat a 8 órás kezdésre? Dacára a kutatásoknak és a sok ásítozó gyermeknek, változás évek óta nincs, sőt, még nulladik órából is akad bőven.


Folytatjuk!

A Spektrum-Projekt elindításával, alapítványunk az ideális tanulási környezet megalkotását tűzte ki célul.  A következő hetekben az alábbi fejezeteken keresztül mutatjuk be magunkat, a helyszínünket, a hozzáállásunkat. Azt a Spektrumot, amiben jól érzi magát a gyermek, a tanár és a szülő is.

Olvasd el a többi bejegyzésünket is!

 1. Egy hely, ahova jó megérkezni.
 2. Egy hely, ahol jól ismernek.
 3. Egy hely, ahol kényelmesen elférünk.
 4. Egy hely, ahol elmélyülten lehet tanulni és játszani.
 5. Egy hely, ahol izgalmas meséket lehet hallani és el lehet vonulni olvasni.
 6. Egy hely, ahol értékeket képviselünk.
 7. Egy hely, ahonnan nem jut ki házi feladat.
 8. Egy hely, ahol megtanulunk egy közös célért dolgozni.
 9. Egy hely, ahol hatékonyan lehet idegennyelvet tanulni.
 10. Egy hely, ahol az internettel egy életreszóló barátságot kötünk.
 11. Egy hely, ahol valódi alkotások és művészek születnek.
 12. Egy hely, ahol nincs jelen az iskolai erőszak.
 13. Egy hely, ahol az egészséges életmód a mindennapjaink része.
 14. Egy hely, ahol a közösség tagjai támogatják egymást.
 15. Egy hely, ahol megfogalmazódnak a jövő céljai.
 16. Egy hely, ahol teret kap a gondolkodás.

Állítsd be a facebook-oldalunkon, hogy minden bejegyzésünkről értesítést szeretnél kapni, így nem maradsz le egyetlen részről sem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *