Egy hely, ahol elmélyülten lehet tanulni és játszani.

Mi jut elsőre eszedbe a “tanulás” szóról? Először milyen tevékenységre gondolsz, amikor meghallod ezt a szót?

Tanulásról szól az egész életünk. Muszáj alkalmazkodnunk a környezetünkhöz, az ehhez szükséges tudást tanulással sajátítjuk el. A tanulásnak köszönhetően állandó változást idézünk elő a viselkedésünkben. Megtanuljuk az együttélés szabályait, szobatiszták leszünk, észrevétlenül sajátítjuk el az anyanyelvünk szabályait, képesek leszünk bekötni a cipőfűzőnket. Megtanuljuk a családi születésnapok dátumait, rutinosan készítjük el a párunk kedvenc kávéját, és egy idő után pontosan tudjuk, hogy melyik metrókocsihoz kell állni az utazási idő lerövidítése érdekében.

Gyakorlás és tapasztalatszerzés

Tudtad, hogy egy átlagos 7 éves gyermek figyelme frontális körülmények között nagyjából 8 perc után elkalandozik? Elkezdi aktívabban érzékelni a környezetét és ezzel együtt reagál is rá. 

Kép forrása

A tanulás során gyakorolunk és tapasztalunk. Minél több érzékszervünket és kognitív funkciónkat (aktív gondolkodás, értelmezés, keresés, stb.) használjuk a tanulás során, annál mélyebb lesz a feldolgozás, gyorsabb a tanulási folyamat, és hatékonyabb a felidézés. Emiatt a Spektrumban arra törekszünk, hogy sokszor gyakoroljunk, és minél intenzívebben tapasztaljunk, hiszen ennek hatására hatékonyabb és tartósabb lesz az a változás, amit a tanulás generál bennünk. A tanulás következtében folyamatosan változik, fejlődik a személyiségünk is.

Függetlenül attól, hogy maga a tevékenység egy padban ülve, vagy egy beszélgetés alatt történik, közben ugyanaz a folyamat megy végbe. Folyamatos információszerzés és feldolgozás.

28912739_l

Kép forrása

A Spektrumban figyelünk arra, hogy a gyermek annyit gyakorolhasson, amennyit szükséges. Ha több idő kell neki, hogy megértse a trigonometria alapjait, biztosítjuk számára az ehhez szükséges időt és tanári jelenlétet. Nem sürgetjük. Lépésről-lépésre haladunk előre. Ha egy másik gyermek kiemelkedően tehetséges valamiben, a szülőkkel közösen kidolgozunk egy koncepciót annak érdekében, hogy még jobb lehessen. Az idő értékes, éppen ezért nem mindegy, hogy miként gazdálkodunk vele.

Szabad és irányított játék

A játék egy természetes, veleszületett és meglehetősen öncélú, sokak által értelmetlennek tartott tevékenység. Az öncélúság azonban látszólagos, hiszen minden játéknak vannak szabályai, melyek betartásával a játékosok a tevékenység alatt különböző ismeretekre és képességekre tesznek szert. A játékban megszerzett tapasztalataikon keresztül tanulnak.

A játékot éppen ezért, mint eszközt, tudatosan építjük bele a tanulás folyamatába.

Kép forrása

A játéktevékenység fokozatosan válik tanulásélménnyé a gyermekben. Óvodáskorban a gyermeket maga a játék élménye köti le, és az óvodapedagógus a folyamat közben adódó lehetőségeket használja ki a tanításra. Idővel, a játékot a szándékosság jellemzi a gyermek részéről, és áthatja a tudás megszerzése iránti vágy. Iskoláskorban ezt a vágyat táplálja a pedagógus olyankor, amikor a játékba ágyazza, vagy arra építi fel a tanítás menetét.

Pedagógusaink céltudatosan tervezik meg a gyermekek mindennapjait, és figyelnek arra, hogy egytől-egyig mindenki egy élményekkel teli tanulási folyamat aktív résztvevője lehessen.


Folytatjuk!

A Spektrum-Projekt elindításával, alapítványunk az ideális tanulási környezet megalkotását tűzte ki célul.  A következő hetekben az alábbi fejezeteken keresztül mutatjuk be magunkat, a helyszínünket, a hozzáállásunkat. Azt a Spektrumot, amiben jól érzi magát a gyermek, a tanár és a szülő is.

Olvasd el a többi bejegyzést is!

 1. Egy hely, ahova jó megérkezni.
 2. Egy hely, ahol jól ismernek.
 3. Egy hely, ahol kényelmesen elférünk.
 4. Egy hely, ahol elmélyülten lehet tanulni és játszani.
 5. Egy hely, ahol izgalmas meséket lehet hallani és el lehet vonulni olvasni.
 6. Egy hely, ahol értékeket képviselünk.
 7. Egy hely, ahonnan nem jut ki házi feladat.
 8. Egy hely, ahol megtanulunk egy közös célért dolgozni.
 9. Egy hely, ahol hatékonyan lehet idegennyelvet tanulni.
 10. Egy hely, ahol az internettel egy életreszóló barátságot kötünk.
 11. Egy hely, ahol valódi alkotások és művészek születnek.
 12. Egy hely, ahol nincs jelen az iskolai erőszak.
 13. Egy hely, ahol az egészséges életmód a mindennapjaink része.
 14. Egy hely, ahol a közösség tagjai támogatják egymást.
 15. Egy hely, ahol megfogalmazódnak a jövő céljai.
 16. Egy hely, ahol teret kap a gondolkodás.

Állítsd be a facebook-oldalunkon, hogy minden bejegyzésünkről értesítést szeretnél kapni, így nem maradsz le egyetlen részről sem!

6 thoughts on “Egy hely, ahol elmélyülten lehet tanulni és játszani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *