Egy hely, ahonnan nem jut ki házi feladat.

A magyarországi iskoláknak eltérő a házifeladat-politikája azt leszámítva, hogy kivétel nélkül szükségesnek tartják azt.

Nem mindegy azonban,  hogy pontosan milyen gyakorisággal, milyen mennyiségű, komplexitású és célú házi feladatot adnak a gyermekeknek. Szintén fontos szempont, hogy a feladatokkal az órai munkához szeretnének segítséget biztosítani, vagy inkább a tantárgyakhoz tartozó ismeretanyag elsajátítását szeretnék megkönnyíteni. Szükség van a házi feladatra? 

Kép forrása

Nemzetközi kutatások bizonyítják, hogy kizárólag a kevés házi feladatnak van pozitív hatása. Például javítja a tanulói motivációt, fejleszti a tantárgyhoz kapcsolódó készségeket, és ezáltal növeli az iskolai teljesítményt. Együttműködési lehetőséget biztosít a szülők számára, és betekintést enged az iskola módszertanába. A házi feladat elvégzésében való közreműködés révén a szülő belelát a tanítási folyamatba.

Gondoltad volna, hogy a finn és a koreai gyerekek heti kevesebb, mint három órát töltenek házi feladat írással? Ennek a két országnak a teljesítménye a világ legjobbjai közé tartozik már évtizedek óta.

A Spektrumban nem lesz kötelezően elvégzendő házi feladat.

Szeretnénk, ha a gyermek a délutáni és az esti óráit szabadon oszthatná be, tegye azt, amihez kedve támad. Sportoljon, zenéljen, olvasson, találkozzon a barátaival, legyen lehetősége együtt vacsorázni a családdal és időben le tudjon feküdjön le aludni.

Természetesen, ha valaki szeretne otthon is gyakorolni vagy elmélyülni az adott témában, akkor támogatjuk ebben. A komplexebb projektek esetében például fakultatív otthoni feladatokra lehet pályázni. A tanuló ilyenkor saját maga döntheti el, hogy mikor és milyen témakörrel kapcsolatban, illetve milyen módon kívánja kiegészíteni az iskolai projektekben megszerzett tudását. A házi feladat éppen a fakultatív jellege miatt válik a tanulást és az önállóságot támogató eszközzé. A kiválasztott feladatban szerzett tapasztalatok és a tudás megszerzése, és nem kizárólag a feladat elvégzése lesz a cél.

Aktív tanulás és pihenés

Az otthoni idő megtervezése helyett inkább megfelelően osztjuk be az iskolában eltöltött időnket és teljes mértékben ráhangolódunk a tanulási alkalmakra. A foglalkozásokra történő rákészüléssel a tanulási folyamat hatékonyabbá válik.

Kép forrása

Rávezetjük a gyermeket arra, hogy mikor kell összpontosítani és mikor kell tudatosan a pihenésre koncentrálni.

Lépésről-lépésre tanítjuk meg őt arra, hogy miként juthat el egy koncentrált figyelmi állapotba. Ebben az állapotban ugyanis intenzívebben éli meg a foglalkozásokat, tényleges tapasztalati tanulás valósul meg. Már egész kicsi gyermekkel lehet olyan rövid, játékos gyakorlatokat végezni, melyek során észrevétlenül gyakorol és jut egyre messzebbre a fókuszált figyelemhez vezető úton.

Az iskolai pihenőidőt is legalább ennyire komolyan vesszük. Ilyenkor elősegítjük az aktív kikapcsolódást, fejlesztjük a gyermek relaxációs készségét. Megtanítjuk őt arra, hogyan léphet át egy valódi pihenő-üzemmódba, amikor erre lehetősége adódik.

A fenti tényezők egész biztosan hozzásegítik a gyermeket ahhoz, hogy másnap kipihenten ugorjon fejest az újabb és újabb Spektrum projektekbe és motivált legyen az ismeretlen,  felfedezésre váró területek meghódítására.


Folytatjuk!

A Spektrum-Projekt elindításával, alapítványunk az ideális tanulási környezet megalkotását tűzte ki célul.  A következő hetekben az alábbi fejezeteken keresztül mutatjuk be magunkat, a helyszínünket, a hozzáállásunkat. Azt a Spektrumot, amiben jól érzi magát a gyermek, a tanár és a szülő is.

Olvasd el a többi bejegyzésünket is!

 1. Egy hely, ahova jó megérkezni.
 2. Egy hely, ahol jól ismernek.
 3. Egy hely, ahol kényelmesen elférünk.
 4. Egy hely, ahol elmélyülten lehet tanulni és játszani.
 5. Egy hely, ahol izgalmas meséket lehet hallani és el lehet vonulni olvasni.
 6. Egy hely, ahol értékeket képviselünk.
 7. Egy hely, ahonnan nem jut ki házi feladat.
 8. Egy hely, ahol megtanulunk egy közös célért dolgozni.
 9. Egy hely, ahol hatékonyan lehet idegennyelvet tanulni.
 10. Egy hely, ahol az internettel egy életreszóló barátságot kötünk.
 11. Egy hely, ahol valódi alkotások és művészek születnek.
 12. Egy hely, ahol nincs jelen az iskolai erőszak.
 13. Egy hely, ahol az egészséges életmód a mindennapjaink része.
 14. Egy hely, ahol a közösség tagjai támogatják egymást.
 15. Egy hely, ahol megfogalmazódnak a jövő céljai.
 16. Egy hely, ahol teret kap a gondolkodás.

Állítsd be a facebook-oldalunkon, hogy minden bejegyzésünkről értesítést szeretnél kapni, így nem maradsz le egyetlen részről sem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *