Új kedvelők, sziasztok!

Sokan már elég régóta követtek bennünket és ismeritek a távolabbi céljainkat is. Mivel az utóbbi időben nagyon sok lájkot kaptunk, ezért elérkezettnek láttuk az időt ahhoz, hogy üdvözöljük az új tagokat: SZIASZTOK, nagy örömmel tölt el bennünket az, hogy figyelemmel követitek az alapítványunk működését! 

A Spektrum-Projekt

A Spektrum-Projekt dióhéjban az ideális tanulási környezet kialakításáról szól. Arról a környezetről, ami körülveszi a gyermeket: a pedagógusról, a módszertani alapelvekről, a közösség működéséről és a helyszín kialakításáról.

A kezdetek

Mielőtt létrehoztuk az alapítványunkat, rengeteget ötleteltünk, terveztünk és kutattunk. A saját gyermekünk volt az elsődleges motivációs tényező. Azokat az iskolákat, alternatív intézményeket és tanulócsoportokat kerestük fel, ahova szívesen beirattuk volna a gyermekünket. Szakemberekkel és szülőkkel beszélgettünk, kerekasztal-beszélgetésekre, workshopokra jártunk és figyelemmel követtük a lakóhelyünk közelében alakuló tanulócsoportokat is.

Ahogy telt az idő és mi is egyre több ismerettel rendelkeztünk, annál határozottabbak lettek az elképzeléseink és az is bizonyossá vált, hogy a saját utunkat kell kitaposnunk.

Olyan egésznapos tanulócsoportot álmodtunk meg, ahol a gyermekek kis létszámú csoportan tanulnak együtt minden nap. Ahol a kirekesztés ismeretlen és ahol az összetartozás az egyik legfontosabb érték. Ahol elfogadjuk, hogy mindenki másképp működik és másban jó, ezért hiba lenne bárkit is a másikhoz hasonlítgatni. Ahol elhivatott és gyermekcentrikus pedagógusok és szakemberek dolgoznak együtt úgy, hogy közben jól érzik magukat, mert egy támogató környezet veszi őket körül, és szabadon megvalósíthatják az elképzeléseiket. A szülők belefolyhatnak a tanítás folyamatába, részt vehetnek  az iskolai projektekben és a programokon, és bármikor találkozhatnak és egyeztethetnek a tanárokkal.

Közösség, kapcsolatépítés

A honlapon rengeteget olvashattok az elképzeléseinkről, az alapelveinkről. Tavaly több szülői tájékoztatót (hívjuk inkább beszélgetésnek) tartottunk, ahol örömmel tapasztaltuk, hogy egyre többen gondolkodtok hozzánk hasonlóan. Sok barátot és támogatót szereztünk azóta, ez nagyon sokat jelent, köszönjük!

Tavaly csatlakoztunk az “Alternatív Iskolák” nyilvános facebook-csoporthoz, felkerültünk az országos térképre.

Délutáni foglalkozások

Szeptembertől kialakítottuk a Spektrum bázisát és elindítottuk a délutáni programjainkat, melyekkel elsősorban az iskoláskorú gyermekeknek nyújtunk ismeret- és önismeretszerzési alternatívát. Olyan foglalkozásokat szervezünk, ahol a tanulás csak egy élvezetes eszköz ahhoz, hogy a gyermek elérje a saját maga által megfogalmazott célt. Ahol a gyermekek csapatban dolgoznak együtt, és ahol mindenki a saját erősségeinek megfelelő feladatot vállal. Például ahhoz, hogy egy gyermek megépítsen egy robotot, el kell sajátítania az algoritmikus gondolkodás alapjait. Ugyanakkor nem kell mindent tudnia a programozásról, hiszen nem akar programozó lenni, csupán szeretne megépíteni egy Lego-Robotot. Talán nem is a programozás fogja őt a leginkább motiválni. Előfordulhat, hogy ő lesz az, aki elkészíti a robot látványtervét és egy másik csapattag fogja programnyelvre lefordítani a robot mozdulatait és viselkedéselemeit.

Közösségépítő programok

Több olyan heti és havi rendszerességű programunk is van, ahol egy finom kávé és egy sütemény mellett találkozhatnak és beszélgethetnek egymással a szülők és a szakemberek.

További tervek

Pár nappal ezelőtt meghívást kaptunk, ezért csatlakoztunk a mohához, a Magántanulói és Otthontanulói Közösségek Országos Hálózatához. A csoport szinte most alakult, de már most nagyon színes, például a Budapest School és a Mars Tanulócsoport is aktív szereplőkkel képviselteti magát. A kezdeményezés azzal a céllal jött létre, hogy a csoport tagjai egymást támogassák, és minél több, hatékonyan működő tanulócsoportot hozhassanak létre.

2018. szeptemberétől egésznapos tanulócsoportot indítunk Dunakeszin és nagyon jó érzéssel tölt el bennünket, hogy az ehhez szükséges, hasznos információkhoz első kézből juthatunk hozzá. Amiben nem tudnak segíteni, azok a helyi igények feltérképezése, a ti elképzeléseitek összegyűjtése. Ti vagytok azok a szülők és szakmberek, akik a döntéseitekkel és az energiáitokkal hatással vagytok gyermekeitek jövőjére.

Gyertek el a “BESZÉLGESSÜNK!” eseménysorozatainkra, egyeztessük az elképzeléseinket annak érdkében, hogy gyermekeinkből boldog, kiegyensúlyozott és magabiztos fiatal válhasson!


Kövesd továbbra is a tevékenységünket!

Értesülj elsőként a legfrissebb hírekről, kövess bennünket a facebookon!

Spektrum facebook-oldal >>

Spektrum-TÉR facebook-oldal >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *