Őszi szünetelünk, táborozunk

Habár ezen a héten őszi szünetelnek az állandó foglalkozásaink, izgalmas napközis tábort szerveztünk csütörtökre az 5-12 éves gyermekeknek. Van még néhány szabad helyünk, amire ma még jelentkezhetsz! A táborról is beszámolunk majd, most viszont következzen az elmúlt két hétről készült beszámolónk.

Lego-Robotika csapat

Már régóta terveztünk egy robotalkatrész-rendezgetős alkalmat. Két héttel ezelőtt sikerült is mindezt megvalósítani, a gyerekek pillanatok alatt szétválogatták a Lego-elemeket.  Többen is azt állították, hogy akár egész nap tudnák ezt csinálni, annyira szeretik a legózós rendrakást.

Lego kockák rendezgetése

Mivel már van annyi Scratch-tudása a csapatnak, amire a továbbiakban építkezni lehet,  ezért két hete az első közös projekt alapötletét is felvázoltuk a gyerekeknek.

Animációkészítős brainstorming

Az előzetes tervek alapján, a múlt héten megtartottuk az első brainstormingot! Nemcsak a szó jelentésével ismerkedtek meg, hanem azt is megtapasztalhatták, hogy mennyire hatékony tud lenni egy csapat, ha a tagjai  előre kitűzött célok mentén, közösen gondolkodnak.

Különösen hatékony, kreatív és tevékeny volt a legutóbbi alkalom! A műhely végére megszületett annak az animációnak a forgatókönyv-vázlata, amit közösen, a Scratch program segítségével fognak elkészíteni. Továbbcsiszolták a történetet, elkezdték kidolgozni a jeleneteket, a háttereket és a karaktereket.

Mindenki elmondta, hogy melyik feladat áll hozzá a legközelebb és melyikben venne részt szívesen.

Pixeles kecske születik

Talán túl sok részletet nem árulunk el azzal, hogy egy szabad kézzel (pontosabban egérrel) rajzolt, mégis pixeles kecske is szerepel majd a történetben. 😉

Robotprogramozás - első lépések

Az animációkészítéssel párhuzamosan a robotprogramozás alapjaival is elkezdtek ismerkedni. Jó érzés azt látni, ahogyan a gyerekek egymás felé fordulnak! Mindamellett, hogy hétről-hétre egyre lazábbak és közvetlenebbek egymással, már észreveszik, ha valaki elakad. Önként és szívesen ajánlják fel a segítségüket: “Gyere, elmagyarázom!” , “Ülj ide nyugodtan mellém.” , “Megmutassam?”.

Érdekel a program?

Kövesd a facebook-oldalunkat, mert a januárban új csoportot indítunk!


Meseország és a kalandorok

A robotos kedd után a mesebeli szerda következik a Spektrum-TÉRben.

Hétről-hétre, különböző nevelési célokhoz rendelt kerettörténeteket építünk fel. A gyermekek a mesebeli keretek között, érdekes és változatos módszertani elemekkel tűzdelt játékokban bontakozhatnak ki. Egy órára a saját maguk által választott szerepekbe bújnak, játszanak, konfliktusokat oldanak meg, együtt mozognak. Elfogadják a másikat, egyre inkább megismerik saját magukat, kommunikációs és szocializációs téren folyamatosan fejlődnek.

Két hete a játékkészítőnél jártak. Magasan a felhők felett van egy hely, ahova közönséges halandó nem juthat el soha. Ezen a helyen, egy titokzatos műhelyben készülnek meseország különleges játékai. Egyedül a játékkészítőnek van olyan kulcsa, ami kinyitja a műhely ajtaját. Két hete léghajóval és a varázsló jó tanácsaival indult útnak a mesedráma-csapat.

Mesedráma - a játékkészítőnél

Bár nem volt egyszerű feladat, mégis sikerült észrevétlennek maradniuk a játékok között, így a játékkészítő nem vette észre az “élő babákat”.  Megismerkedtek és játszottak egy furcsa babával, aki mindig, mindent fordítva csinált. Bár eleinte bosszantotta őket a baba viselkedése, mégis türelmesen fordultak felé és segítették őt a beilleszkedésben.

Mesedráma - hajós kirándulás

A múlt héten mesebeli vizeken vitorláztak. Saját iránytűikkel, észak felé vették az irányt. 3 napnyi hajózás után eljutottak egy olyan szigetre, amit régen elhagyott már a béke és lakói folyamatosan veszekedtek egymással. Utazást terveztek, játszottak a hajón, hajótöröttek mentettek ki. Közös meseszövéssel elaltatták a griffmadarat és a szigeten megpróbálták kibékíteni a haragos szigetlakókat.

Ennek az utazásnak a témája különösen megérintette a csapat tagjait, ezért a tervezettnél több időbe telt, amíg eljutottak a szigetre. Megegyeztek, hogy addig maradnak a szigeten, amíg béke-szigetet nem varázsolnak belőle.

Érdekel a program?

Van még néhány helyünk, jelentkezz most!


Kövesd továbbra is a tevékenységünket!

Értesülj elsőként a legfrissebb hírekről, kövess bennünket a facebookon!

Spektrum facebook-oldal >>

Spektrum-TÉR facebook-oldal >>

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *