Éljenek a szabadgyökök!

A közelmúltban több olyan emberrel is találkoztunk, aki jelentős hatást gyakorolt az életünkre. Segített szavakba önteni egy régóta érlelt gondolatot, megerősített bennünket abban, hogy jó úton haladunk, vagy éppen felajánlotta a segítségét, mert szeretne segíteni, vagy a jövőben együttműködni velünk. Szóljon ez a rövid írás azokról a potenciálisan reakcióképes emberekről, akik nem félnek használni az erejüket, sőt, képesek és hajlandóak is együttgondolkodni velünk.

A Wikipédia szabadgyöknek nevezi azokat a molekulákat, melyek

külső elektronpályájukon egy egyedülálló, párosítatlan elektront tartalmaznak, emiatt igen fokozott a reakciókészségük. […] A “kamikáze-molekulák” a szabadgyökök, mert megsemmisülnek a szabadgyök-reakciókban, a folyamat végeredményben ahhoz vezet, hogy a célmolekula struktúrájában és funkciójában változást okoznak.

Az alapítványunk (mint célmolekula) nevében szeretném lerántani a leplet azokról az újdonsült szabad gyökeinkről, akikkel a jövőben szorosabb kapcsolatokat (ha úgy tetszik, kötéseket) kívánunk kialakítani.

Tanulócsoportot indítunk szeptembertől

Túl a csoport szervezésével járó teendőkön, igyekszünk módszertanilag is megalapozni a Spektrum-Tanulócsoport első évét. Továbbképzéseken veszünk részt és olyan szakemberekkel vesszük fel a kapcsolatot, akik szívesen megvalósítanák az ötleteiket egy kis létszámú, családias hangulatú csoportban is.

Egy tanulócsoport ugyanis teljesen máshogy működik, mint egy állami rendszerben lévő osztály. Már csak amiatt is, hogy demokratikus a légkör, sokkal gyakoribbak a súrlódások, és hiába alacsonyabb a létszám, az alapzaj néha lényegesen magasabb. Ez semmi rosszat nem jelent, hiszen tudjuk, a békés együttélés szabályainak elsajátításához gyakorláson keresztül vezet az út. Ugyanakkor tudomásul kell venni, hogy a két rendszer különböző kihívásokkal néz szembe nap, mint nap, ezért időt és energiát kell szánni a tanulócsoportspecifikus módszerek kialakítására.

6 éves kortól angolul tanulni? Igen!

A hagyományos nyelvtanítási módszerrel? Semmiképpen sem.

Fontosnak tartjuk azt, hogy az első években megszilárdítsuk a magyar nyelv megértésével és használatával kapcsolatos kompetenciákat. Ahhoz, hogy valakiből értő olvasó váljon, nagyon sokat kell gyakorolnia az önálló olvasást és az írást. Az első 1-2 évben ezért semmiképpen sem szeretnénk erőltetni az angol, mint elsajátítandó idegen nyelv ilyen módon történő oktatását.

Ugyanakkor szeretnénk, ha a gyerekek mindennapjaiban megjelenne az angol nyelv. Az az elképzelés, hogy hetente többször találkoznak majd valakivel, akivel csak angolul tudnak beszélni. Egy izgalmas történet, vagy egy tevékenység köré szerveződő programok lesznek ezek, ahol természetes körülmények között szívhatják magukba a nyelvhasználathoz szükséges tudást. Ki-ki a maga tempójában, az anyanyelvünk elsajátításához hasonló módon.

A Rhyme Time adta szakmai alapokat a jövőben együtt építjük majd tovább, nagyon izgalmas, tervezéssel teli időszaknak nézünk elébe! Idegennyelvtanításért felelős csapatunk újdonsült és ígéretes szabad gyöke Szentpéteri Kati, aki a jövő héttől órákat is tart a Szabadka utcában!

Jelentkezz most!


Rákészülni és ellazulni

Gyakori előítélet a tanulócsoportokkal szemben, hogy a gyerekek “egész nap csak játszanak ahelyett, hogy igazán tanulnának”. Több, érdekes meglátást is tükröz ez a kijelentés, én most mégis kizárólag az utolsó tagmondatra koncentrálnék.

A “tanulásról” sokféle tevékenység, test- és élethelyzet, napszak vagy érzés jut eszembe. Ami közös ezekben a helyzetekben az a saját lelkiállapotom. Csak akkor tudom előszedni a régi ismereteket és befogadni az újakat, ha közben jól érzem magam és figyelek. Koncentrálok, elmerülök a pillanatban, ami innentől kezdve magával is ragad. Ideális esetben akár eljuthak a “flow-állapotáig” is, ahol az idő szinte már nem is létezik.

A mi tanulócsoportunkban ugyan nem lesznek tanórák és csengőszó, tanulási alkalmak viszont igen. Előtte a figyelem összpontosítására, a koncentrációra, utána pedig a relaxációra helyezzük a hangsúlyt, hiszen csak olyan környezetben tudunk tanulni, ahol jól is érezzük magunkat.

Katona Emese fog bennünket segíteni a jövőben abban, hogy a csoport élete minél kiegyensúlyozottabb legyen.

Emese áprilistól órákat tart a Szabadka utcában kisgyermekeknek és kamaszoknak is.

Jelentkezz mihamarabb, mert a férőhelyek száma korlátozott!


Szeretnél velünk dolgozni szeptembertől?

Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *